Svea Vind Offshore AB arbetar med utveckling av havsbaserad vindkraft och vätgasprojekt och har sedan hösten 2021, tillsammans med Gävle hamn, påbörjat utvecklingen av vätgasproduktion samt en vätgastankstation i Gävle hamn. Detta för att kunna ställa om lokala industrier och transporter till fossilfria via produktionen av grön vätgas.
För anläggande och drift av en elektrolysör samt tankstation, inklusive dragning av erforderliga rörledningar, krävs tillstånd enligt 9 kap miljöbalken samt Lagen (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa allvarliga kemikalieolyckor (Sevesolagen). För det fall planerade åtgärder bedöms påverka skyddade områden enligt 7 kap miljöbalken, såsom exempelvis Natura 2000 och strandskydd, kommer detta omfattas av ansökan.
Bolaget avser ansöka om tillstånd att tillverka upp till 66 660 MWh vätgas per år enligt 21 kap 5 § miljöprövningsförordningen (2013:251) samt hantera upp till 21 miljoner normalkubikmeter vätgas per år i en tankstation enligt 23 kap och 2 § miljöprövningsförordningen (2013:251). En upp till 2 km lång rörledning planeras för att koppla samman vätgasproduktions/lagringslokaliseringen med tankstationen och denna planeras att anläggas inom hamnområdet.
Produktionsenheten planeras omfatta upp till 1 000 m2 och kan komma att konstrueras i en byggnad med en maxhöjd om 10 m. Lagringsenheterna är modulära i containerformat och kan staplas två på varandra och har ett maximalt markupptag på 1 000 m2. Tankstationens utrustning upptar en yta om maximalt 150 m2 och kan komma att utrustas med systemets högsta komponent, ett lagertorn för vätgas som är maximalt 15 m högt och med en yta på 4 m2. Tankstationen kan även komma att utrustats med ytterligare vätgaslager i containerformat.
Samrådsmötet äger rum på Svea Vind Offshores huvudkontor, Kyrkogatan 24b i Gävle, mellan 17.00-20.00. Mötet är indelat i pass mellan 17–18, 18–19 samt 19–20. För att delta på samrådet önskar vi att ni anmäler er senast den 14 april. Vid samrådsmötet kommer information lämnas om den planerade verksamheten och lokaliseringen, riskanalysens resultat, omgivningsbeskrivning, potentiella miljöeffekter, planerat innehåll i miljökonsekvensbeskrivningen och preliminär tidplan.
Vi behöver dina skriftliga synpunkter senast den 20 maj 2022.
Varmt välkommen!
Vi bidrar med vindkraft och vätgas i omställningen till ett hållbart Sverige. Svea Vind Offshores ambition är att bidra till att göra Sverige hållbart – kanske det första fossilfria landet i världen. Ett grönt Sverige har potential att visa vägen till en klimatneutral värld samtidigt som vi utvecklar nya grenar av näringslivet.