Kommentar till Mark- och miljödomstolens beslut angående Vindpark Utposten 2
I går beslutade mark- och miljödomstolen vid Östersunds tingsrätt att inte pröva ansökan för Vindpark Utposten 2 på grund av brister i samråd med ett angränsande projekt. Svea Vind Offshore menar att man bjudit in berörd konkurrent till samarbete och att samexistens mellan vindparkerna är fullt möjlig.
Svea Vind Offshore har arbetat med vindpark Utposten 2 i Gävle kommun sedan 2016. Då hade en konkurrent haft tillstånd att bygga vindkraft på ett angränsande område i Söderhamns kommun sedan 2011. Nu bedömer domstolen att Utposten 2 inte kan prövas på grund av formaliafel i samrådet med det angränsande projektet.
– Vi är överraskade över att domstolen har avvisat ansökan. Vår hållning är att vi har haft en pågående affärsmässig dialog med berörd konkurrent och bjudit in till samarbete mellan de angränsande projekten. Konkurrenten valde i stället att under vår pågående tillståndsprocess utöka sitt projektområde så det överlappar Utposten 2, och svarade inte på vår fråga om de ville bjudas in till samråd, säger Eva Vitell, vd för Svea Vind Offshore.
Konkurrenten yrkade inför mark- och miljödomstolen att Utposten 2 inte ska prövas. I sitt beslut konstaterar domstolen att detta sannolikt ligger i konkurrentens affärsmässiga intresse: ”STOAB [konkurrenten] har alltså nu sannolikt ett stort intresse av att sökanden inte erhåller tillstånd och i vart fall inte före STOAB.”
– Vår bedömning är att konkurrentens vindpark kan samexistera med Utposten 2. Nu analyserar vi den uppkomna situationen innan vi fattar beslut om hur vi ska ta projektet vidare. Det blir tydligt att frågan om exklusivitet i samband med projektering av vindkraft till havs behöver hanteras, säger Eva Vitell.
Mer information
Projektbeskrivning inklusive visualiseringar för Vindpark Utposten 2
Beslut från Östersunds Tingsrätt 5 oktober 2022
Pressmeddelande från Östersunds Tingsrätt 5 oktober 2022
Regeringsuppdrag om att utreda frågor om exklusivitet för anläggande av vindkraftsparker i allmänt vatten och i Sveriges ekonomiska zon
Vi bidrar med vindkraft och vätgas i omställningen till ett hållbart Sverige. Svea Vind Offshores ambition är att bidra till att göra Sverige hållbart – kanske det första fossilfria landet i världen. Ett grönt Sverige har potential att visa vägen till en klimatneutral värld samtidigt som vi utvecklar nya grenar av näringslivet.