2021-06-28 08:00Pressmeddelande

Svea Vind Offshore på topplista över jämställda energibolag

Maria Brolin, Svea Vind OffshoreMaria Brolin, Svea Vind Offshore

Svea Vind Offshore är ett av de fem mest jämställda bolagen i energibranschen. Det visar en undersökning som föreningen Kraftkvinnorna nyligen presenterat. Maria Brolin, en av Svea Vind Offshores grundare, menar att det är bra med fler jämställda bolag.
— Vi jobbar med hållbarhet i branschen. Jämställdhet är i högsta grad en hållbarhetsfråga.

Kraftkvinnornas jämställdhetsundersökning har kartlagt könsbalansen på de högsta exekutiva befattningarna och i styrelserna på 268 bolag i energisektorn. Den visar att ett typiskt, svenskt energibolag har en styrelse som består av 7 män och 2 kvinnor medan medarbetarna till 75 procent är män. På SVO är siffrorna i styrelsen 50/50 och av medarbetarna är 55 procent kvinnor och 45 procent män. 

— Hos oss har vi jobbat aktivt med jämställdhet. Arbetet har omfattat styrelse, ledande poster, medarbetare och de konsulter vi valt att samarbeta med. Traditionellt har branschen varit mansdominerad. Eftersom vi vill bidra med nya perspektiv och nya sätt att göra saker på så gjorde vi jämställdhet till en grund för bolaget, säger Maria Brolin.

Rapporten från Kraftkvinnorna lyfter fram goda förebilder som bedömts enligt ett särskilt jämställdhetsindex. 19 bolag utmärker sig positivt och av de 5 bolag som får maximala poäng återfinns Svea Vind Offshore tillsammans med bolagen GodEl i Sverige AB, Gotlands Energi AB, Svenska Kraftnät och Sundsvall Elnät Aktiebolag. 

— Vår verksamhet syftar till att göra planeten till en bättre plats att leva på - för alla. Därför är det glädjande att vi blir uppmärksammade för jämställdhetsarbetet. Tillsammans med en handfull andra bolag går vi nu före och inspirerar förhoppningsvis fler att gå i samma riktning, säger Maria Brolin.


FAKTA: Jämställdhetsindex

Kraftkvinnornas jämställdhetsindex baseras på följande poängfördelning:
-andel kvinnor i styrelsen där 40-60 % ger 1 poäng
-andel kvinnor i bolaget där 40-60 % ger 1 poäng
-VD eller styrelseordförande, där en kvinna ger 1 poäng 

FAKTA: Kraftkvinnorna

Kraftkvinnorna är en förening och ett nätverk som bildades 2015 med syfte att synliggöra och lyfta kompetenta kvinnor i energibranschen och samtidigt motverka bilden av att det är brist på erfarna kvinnor i branschen. De har som uttalat mål att öka andelen kvinnor i ledningsgrupper och styrelser i energisektorns bolag och organisationer.

Länk till rapporten >>

Grönalistan

 


Om Svea Vind Offshore

Vi bidrar med vindkraft och vätgas i omställningen till ett hållbart Sverige. Svea Vind Offshores ambition är att bidra till att göra Sverige hållbart – kanske det första fossilfria landet i världen. Ett grönt Sverige har potential att visa vägen till en klimatneutral värld samtidigt som vi utvecklar nya grenar av näringslivet.


Kontaktpersoner

Emmy Tollin
Kommunikationsansvarig
Emmy Tollin