2023-08-24 08:00Pressmeddelande

Tre av fyra vill att havsbaserad vindkraft vid Långgrund prövas

Per Edström, projektledare och teknisk chef på Svea Vind Offshore

I Trosa, Söderköping, Norrköping, Nyköping och Oxelösund anser 75 procent av invånarna att Mark- och Miljödomstolen bör pröva ansökan för den havsbaserade vindkraftsparken Långgrund i Östersjön.

–  Det här resultatet ger en klar signal till alla politiker i de berörda kommunerna. Det visar att en tydlig majoritet av medborgarna inte vill att de ska lägga in veto utan att parken ska prövas mot gällande lagstiftning, säger Per Edström, teknisk chef och projektledare på Svea Vind Offshore.  

I undersökningen uppger tre av fyra (76%) att de ser ett behov av ökad produktion av förnybar el i Sörmland och Östergötland. Sju av tio (71%) har en positiv inställning till vindkraft och hälften av invånarna tycker att havsbaserad vindkraft är det bästa alternativet för att öka elproduktionen i kommunerna.

– Det är glädjande att medvetenheten om behovet av mer förnybar el är så stor och att det finns ett utbrett stöd hos befolkningen för mer vindkraft i regionen, säger Per Edström, teknisk chef och projektledare på Svea Vind Offshore.  

Undersökningen visar också att 70 procent av invånarna oroar sig för klimatförändringar. Fyra av tio (43%) anser också att de viktigaste anledningarna till att använda mer fossilfri el är för att minska behovet av fossila bränslen samt göra Sverige mer självständigt och minska beroende av importerad el.

Vindkraftsparken vid Långgrund kan ge ett rejält tillskott till regionen på 12,5 TWh - en fördubbling av tillgången till förnybar el i Södermanland och Östergötland. Projektet är lokaliserat i elområde 3, som riskerar ett underskott på el på 30 TWh redan 2030 enligt beräkningar från Energiforsk

 

Ta del av hela undersökningen här.

 

Om undersökningen
Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Svea Vind Offshore. Totalt gjordes 1500 telefonintervjuer med slumpmässigt utvalda invånare boende i Nyköping, Norrköping, Oxelösund, Trosa och Söderköpings kommun. Intervjuerna genomfördes mellan 2023/06/28 – 2023/08/04.


Vindpark Långgrund
Vindpark Långgrund planeras till havs i Östersjön, utanför Södermanlands och Östergötlands kust.  Området är utpekat som riksintresse för vindbruk av Energimyndigheten, vilket innebär att det är en plats med särskilt goda förutsättningar för etablering av vindkraft bland annat avseende vindförhållanden. Området berör kommunerna Trosa, Nyköping, Oxelösund, Norrköping och Söderköping. Projektet är lokaliserat 21 km från Trosa, 24 kilometer från Nyköping och 16 kilometer från Oxelösund. Projektområdet omfattar totalt ca 288 kvadratkilometer och 167 verk med en maximal höjd på 335 m.


Om Svea Vind Offshore

Vi bidrar med vindkraft och vätgas i omställningen till ett hållbart Sverige. Svea Vind Offshores ambition är att bidra till att göra Sverige hållbart – kanske det första fossilfria landet i världen. Ett grönt Sverige har potential att visa vägen till en klimatneutral värld samtidigt som vi utvecklar nya grenar av näringslivet.


Kontaktpersoner

Emmy Tollin
Kommunikationsansvarig
Emmy Tollin