Svea Vind Offshore har under sommaren lämnat in ansökan till Mark- och miljödomstolen om att bygga den havsbaserade vindkraftparken Bores Krona. Vindkraftparken planeras att byggas i havet utanför Luleå och Piteå och kan ge ett bidrag på 12 TWh per år för planerade industrisatsningar i regionen vilket motsvarar 9 procent av Sveriges elanvändning 2023.
Elen behövs för att förverkliga den gröna omställningen av industrin i Norrbotten och regionens konkurrenskraft. Projektet både bevarar och skapar nya arbetstillfällen eftersom tillgång till förnybar el är avgörande för regionens fortsatta konkurrenskraft.
Vindparken möjliggör även vätgasproduktion som ska ersätta fossila bränslen i regionens energiintensiva industri och transportsektor. H2 Green Steel och Svea Vind Offshore signerade förra året en avsiktsförklaring avseende elhandel och synergier inom vätgasanvändning knutet till vindpark Bores Krona.
- Ansökan är en viktig milstolpe för projektet, samtidigt är det många steg kvar och många intressenter som ska säga sitt, innan projektet kan förverkligas, säger Barbro Grebacken, projektledare, Svea Vind Offshore.
Regionen har överskott på el idag men till följd av industrins omställning och elektrifiering av transporter beräknar organisationen Energiforsk att underskottet av el i Elområde 1 kommer ligga runt 45 TWh/år redan år 2030. Även Region Norrbotten konstaterar i en rapport från 2024 att en snabb och omfattande utbyggnad av elproduktion och infrastruktur behövs för att möta den gröna industriomställningens behov i Norrbotten.
Elanslutning till Haraholmen
Vindpark Bores Krona är planerad så att den kan bidra med el till en industritomt på Haraholmen i Piteå kommun. Marken ägs av kommunen och kan med tillgången till förnybar el öppnas upp för framtida produktion av exempelvis vätgas och e-metanol som båda möjliggör för omställning till fossilfria transporter och industriprocesser.
Vad händer nu?
Processen hos Mark- och miljödomstolen tar normalt 1–2 år. Innan projektet kan få miljötillstånd behöver de berörda kommunerna tillstyrka ansökan. Försvaret har under remisstiden sagt nej till projektet. Svea Vind Offshore för dialog och strävar efter att nå samexistens med försvarsintresset.
Vi bidrar med vindkraft och vätgas i omställningen till ett hållbart Sverige. Svea Vind Offshores ambition är att bidra till att göra Sverige hållbart – kanske det första fossilfria landet i världen. Ett grönt Sverige har potential att visa vägen till en klimatneutral värld samtidigt som vi utvecklar nya grenar av näringslivet.