Gävleborgsregionen har en unik chans att vara del av den gröna omställningen, något som är avgörande för att möta både nationella och globala klimatmål. Teknikföretagen och styrelsen i Hudiksvallsbygdens Naturskyddsförening stöder Vindpark Gretas Klackar 1 och behovet av en stabil och hållbar elförsörjning. Industrins ökande efterfrågan på el är väldokumenterad. Rapporter, analyser och uttalanden från bland annat Teknikföretagen, Mellansvenska Handelskammaren och Region Gävleborgs Arena Elkraft visar att mer el krävs redan till år 2030 för fortsatt konkurrenskraft.
Opinionen positiv
I Hudiksvalls kommun är 72 procent mycket eller ganska positiva till havsbaserad vindkraft. En statistiskt säkerställd Novus-undersökning där 500 invånare har telefonintervjuats visar att 69 procent vill att projektet går vidare till miljöprövning, bara 21 procent förordar ett veto.
Ett tillskott på 100 miljoner per år med bygdemedel och regeringens förslag om incitament
Regeringens förslag om incitament för vindkraft kan ge Hudiksvalls kommunen ett tillskott på 67,7 miljoner extra per år utöver bygdemedel. Totalt handlar det om 2,3 miljarder kronor under drifttiden på 30 år. Förslagets innebörd förtydligades nyligen i riksdagen av Energi- och näringsministern.
– Gretas Klackar 1 är ett fantastiskt projekt som även finns med i Sveriges havsplan. Med en tillstyrkan hade Gävleborgsregionen kunnat se fram emot stärkt konkurrenskraft inom industrin, nya arbetstillfällen och upp till 100 miljoner per år till kommunkassan, säger Helena Nordholm, projektchef Svea Vind Offshore.
Kommunal tillstyrkan saknas
Trots industrins ökande behov av el och ett starkt stöd bland invånarna har Hudiksvalls kommunfullmäktige valt att använda sitt veto för att stoppa den havsbaserade vindkraftsparken Gretas Klackar 1. Beslutet innebär att kommunen går miste om möjligheten att generera 7,5 TWh fossilfri el årligen – motsvarande 5 procent av Sveriges totala elförbrukning – vilket skulle stärka regionens industriklimat, ge nya arbetstillfällen och bidra med upp till 100 miljoner kronor per år i kommunala intäkter.
Elområde 2 som Hudiksvall tillhör har än så länge överskott av el, men med ökad elektrifiering av transporter och industri kommer behovet i regionen att öka samtidigt som övriga regioner i Sverige kommer ha underskott inom bara några få år.
– Det är synd att kommunfullmäktige Hudiksvalls kommun inte verkar se möjligheten att etablera en konkurrensfördel gentemot andra kommuner i Sverige. Tillgång till förnybar el kommer framöver att vara en av de viktigaste faktorerna för att locka investeringar, säger Helena Nordholm, projektchef, Svea Vind Offshore.
Projektområdet för Vindpark Gretas Klackar 1 är utpekat för energiutvinning i landets beslutade havsplan och dessutom ett Riksintresseanspråk för vindbruk av Energimyndigheten. Därutöver är området benämnt som lämpligt som vindkraftsområde enligt Hudiksvalls kommuns översiktsplans tillägg om vindkraft.
– Vi kommer att analysera beslutet för att se hur vi kan bidra till Gävleborgsregionens industri framöver, avslutar Helena.
Vi bidrar med vindkraft och vätgas i omställningen till ett hållbart Sverige. Svea Vind Offshores ambition är att bidra till att göra Sverige hållbart – kanske det första fossilfria landet i världen. Ett grönt Sverige har potential att visa vägen till en klimatneutral värld samtidigt som vi utvecklar nya grenar av näringslivet.