Kommunstyrelsen i Hudiksvall har föreslagit att kommunfullmäktige ska säga nej till Gretas Klackar 1 vid sitt möte den 28 oktober stick i stäv med opinionen i kommunen. Detta trots att den nya fastighetsskatten, tillsammans med bygdemedel, beräknas ge kommunen 100 miljoner per år från att parken står färdig 2029 och upp till 2 miljarder under parkens livslängd.
– Vi är väldigt förvånade att kommunen säger nej i det här skedet, trots att industrins elbehov ökar snabbt och det finns ett starkt positivt stöd för vindkraft i Hudiksvall. Beskedet blir en signal som går rakt emot industrin i Gävleborgsregionen. Flera stora arbetsgivare i kommunen hade behövt få besked om utbyggd förnybar elproduktion för att kunna ta sina investeringsbeslut, säger Helena Nordholm, projektchef Svea Vind Offshore.
En opinionsundersökning av Novus visar att 72 procent av invånarna i Hudiksvall är mycket eller ganska positiva till havsbaserad vindkraft och 51 procent helst vill ha havsbaserad vindkraft när det gäller utbyggd elproduktion i hemkommunen. Hela 69 procent vill att ansökan ska gå vidare till prövning av Mark- och miljödomstolen och inte stoppas av veto.
Med alla tillstånd på plats kan Vindpark Gretas Klackar 1 producera 7,5 TWh, lika mycket el som ett kärnkraftverk, med start 2028. Det finns ett stort intresse för förnybar energi från den lokala industrin och Svea Vind Offshore har redan idag avtal för en signifikant avsättning av elen från vindkraftparken i samband med driftstart. Utöver kundavtal ingår olika kabelalternativ i ansökan där en anslutning mot Svenska Kraftnäts stamnätsstation i Njutånger är det primära alternativet.
– Det har kommit till vår kännedom att det sprids felaktiga uppgifter till ansvariga politiker om exempelvis tidplan och bygdemedel från Gretas Klackar 1. Det absolut första vi gör nu är därför att bjuda in till ett ytterligare informationsmöte där vi som verksamhetsutövare presenterar fakta om etableringen. Sen får vi analysera vad beskedet innebär för möjligheterna att komma vidare med projektet i Hudiksvall, säger Helena Nordholm, projektchef Svea Vind Offshore.
Mellansvenska Handelskammaren har i en tidigare undersökning visat att 11 av 15 av industriintensiva företag i Gävleborgsregionen har behov av ökad tillgång till el och effekt till 2030, cirka 1000 arbetstillfällen hänger på det de närmaste åren. Dessutom tror 14 av 15 av industriföretagen att de kommer göra stora investeringar om de får tillgång till den el och effekt de behöver – totalt ligger potentialen på satsningar på 37 miljarder enligt industrin.
Naturområdet Hornslandet, som ligger som närmast cirka 1 mil från det planerade projektet har lyfts som en fråga i debatten. Redan idag finns vindkraftverk i direkt anslutning till Hornslandet och om området utses som nationalpark, kommer Mark- och miljödomstolen pröva om nationalparken kan samexistera med vindkraft. Att det redan idag finns flera exempel i Sverige med vindkraft och nationalparker sida vid sida, talar för att samexistens är fullt möjlig. Några exempel är nationalparkerna i till exempel i Björnlandet, Hamra och Skuleskogen, där vindkraft har miljöprövats, fått tillstånd och byggts.
Vi bidrar med vindkraft och vätgas i omställningen till ett hållbart Sverige. Svea Vind Offshores ambition är att bidra till att göra Sverige hållbart – kanske det första fossilfria landet i världen. Ett grönt Sverige har potential att visa vägen till en klimatneutral värld samtidigt som vi utvecklar nya grenar av näringslivet.